Kaybolmaya yüz tutan 600 yıllık gelenek nesillere aktarılıyor

Yörede tahta kalıplara işlenen motiflerle basma tekniğiyle yapılan yazmacılık 6 asırlık geçmişe sahip. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Tokat yazmasının yaşatılması için TOGÜ de harekete geçti.

Üniversite bünyesinde iki yıl önce kurulan Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kentin kültürel mirasını korumak ve yaşatmak için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat’ın yazmacılığıyla ünlü bir şehir olduğunu söyledi.

Bu sanatı genç nesillere aktarmak istediklerini vurgulayan Yılmaz, “Merkezimizde Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’ndeki hocalarımız bu alanda hem modern hem geleneksel tasarımların yaşatılması noktasında çalışmalar yapıyor. Yazmacılık tasarımlarıyla ilgili hocalarımız çeşitli çalıştaylar düzenleyecek, yaptıkları tasarımları geliştirecek. Bu alanda çalışan hocalarımıza, ustalarımıza, usta öğreticilerimize hem tasarımı geliştirme noktasında hem de bu sanatın yaşatılması noktasında akademik olarak destek olacaklar” dedi.

TOGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Yücel de “Tokat’ımızın çok büyük değeri olan Tokat yazması ve geleneksel baskısı oldukça ilgi çekiyor. Aynı zamanda Tokat’ımızın çok büyük değeri” ifadesini kullandı.

Tokat yazması akademik çalışmaların da konusu

Yazmacılık konusunun tezlerde ve makalelerde de işlendiğini aktaran Yücel, şunları kaydetti:

“Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tokat yazması başta olmak üzere kaybolmaya yüz tutmuş, özellikle ustaları azalmış geleneksel el sanatlarının akademide daha iyi işlenerek gelecek nesillere aktarımını sağlıyor. Tokat’ın özellikle geleneksel yöntemlerle çalışan ustalarının sesini duyurmak, onların yaptığı desenleri arşivlemek ve belgelemek bizim misyonlarımızdan, hedeflerimizden birisidir.

Bu kapsamda araştırmalar yapıyoruz, makaleler yazdık, belgeleme çalışmaları yaptık. Şu an Tokat yöresine ait binden fazla kalıp elde ettik. Anadolu motifleri, Tokat motifleri var. Ciddi arşiv oluşturduk. Bu kapsamda da söz konusu arşivi usta öğreticilere, yeni ustalara, bu sanata ilgi duyan insanlara aktarma gayesinde çalışmalar yapacağız, kurslar düzenleyeceğiz.”

Related Posts

ALES-2 ne zaman, saat kaçta? Sınav giriş belgeleri yayınlandı! İşte ALES sınav yerleri sorgulama ekranı: ÖSYM AİS

ALES 2025 sınav tarihine sayılı günler kala  yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere sınav tarihi ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimiyle birlikte belli oldu. Sınav yerleri ise sınav giriş belgeleri üzerinden sorgulanıyor. Peki, ALES sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? ALES sınav yerleri belli oldu mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANLARI 30 HAZİRAN 2025 || İstanbul barajlarında doluluk oranı ne kadar? Ömerli, Büyükçekmece, Terkos ve diğer barajlarda su seviyesi yüzde kaç?

İstanbul barajları doluluk oranı yaz mevsiminin de gelmesiyle merak ediliyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, gün gün yeni verilerle Ömerli, Elmalı, Terkos, Alibeyköy, Sazlıdere, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar ve diğer barajlardaki son durumu paylaşıyor. Sıcak havalar İstanbul’da etkisini gösteriyor. Sıcak ve bunaltıcı hava şehir yaşamının yanı sıra barajlardaki su seviyeleri açısından risk oluşturuyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kente su sağlayan barajlardaki su seviyesi yüzde 27’lere kadar gerilemişti. Peki İstanbul barajlarında doluluk oranı kadar? Ömerli, Büyükçekmece, Terkos ve diğer barajlarda su seviyesi yüzde kaç? İşte İSKİ Baraj doluluk oranları ve su seviyesi…

AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) öğrencileri, bahar dönemi bütünleme (telafi) sınavları için merakla gözlerini akademik takvime çevirdi. Peki, AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının ortak sesi olarak 1969 yılında kurulan ve 57 üye ülkeyi bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. İslam dünyasının haklarını korumak, üye devletler arasında dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren İİT, Filistin meselesi gibi kritik konularda önemli bir rol üstleniyor. Peki, İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu, kimler üye?

YKS’de kalem silgi veriliyor mu? AYT’de tekrar kalem verilecek mi?

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS oturumları 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan YKS TYT oturumu ile sınavlarda ilk gün tamamlanacak. Adaylar 22 Haziran Pazar günü ise AYT oturumuna girecek. AYT’de yeni kalem ve silgi veriliyor mu? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. Peki, AYT’de ayrı kalem ve silgi olacak mı? İşte cevabı…