Merkür’deki tuhaflığın nedeni belli oldu

Merkür’ün Çekirdeği Neden Alışılmadık Büyük ve Demir Bakımından Zengin?

Son yapılan bir araştırmaya göre, Merkür’ün alışılmadık derecede büyük ve demir bakımından zengin olan çekirdeği, gezegenin toplam kütlesinin yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu durum, Merkür’ün diğer kayalık gezegenlerden (Dünya, Venüs, Mars) iki kat daha büyük bir çekirdeğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

NASA’nın 2011-2015 yılları arasında Merkür’ü gözlemlemek amacıyla yörüngeye yerleştirdiği MESSENGER uzay aracından elde edilen veriler ise gezegenin yüzeyinde beklenmedik miktarda potasyum, sülfür ve sodyum gibi uçucu elementlerin bulunduğunu gösterdi. Bu elementlerin, önceki varsayımlara göre dev bir çarpışma sonucu yok olması gerekiyordu.

Yapılan yeni simülasyonlar, Merkür’ün bugünkü iç yapısı ve kimyasal bileşiminin, benzer büyüklükteki iki protoplanetin açılan bir çarpışmasıyla açıklanabileceğini ortaya koydu. Paris Gezegen Fiziği Enstitüsü’nden astrofizikçi Patrick Franco’ya göre, bu tür çarpışmalar aslında geçmişte düşünüldüğü kadar ender olmayabilir.

Franco, “Bu tür çarpışmaların, gezegen oluşumunda sadece bir parçası olmadığı, aynı zamanda gezegenlerin nihai yapısını belirleyen temel etkenlerden biri olduğu düşüncesi güçleniyor. Bu tür olayların yalnızca Merkür değil, diğer gezegenlerin de yapıları üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor” dedi.

Simülasyonlar, çarpışmanın zamanlamasının oldukça kritik olduğunu da gösteriyor. Eğer bu olay, Güneş Sistemi’nin oluşumundan onlarca milyon yıl sonra, gezegenler farklı katmanlara (çekirdek ve manto) sahipken yaşandıysa, Merkür’ün dış katmanlarının bir kısmının soyulurken çekirdek yapısının korunmuş olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, Venüs ve Dünya’nın yörüngeleri arasındaki bölgenin genç Güneş Sistemi döneminde oldukça kaotik olduğu görülüyor. Bu nedenle çarpışmanın bu bölgede gerçekleşmiş olabileceği ve ardından Merkür’ün bugünkü konumuna göç etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …