Google, Afrika’da yapay zekâ üssü kurdu

Google, Afrika’da Yapay Zekâ Merkezi Açtı!

Google, Afrika kıtasındaki dijital dönüşüm için önemli bir adım atarak Gana’nın başkenti Akra’da Yapay Zekâ Topluluk Merkezi’ni açtı. Bu merkez, sadece teknolojiye odaklanan bir yer olmanın ötesinde, eğitim, işbirliği ve topluluk gelişimi için de bir merkez olacak.

Google’ın Araştırma, Laboratuvarlar ve Teknoloji & Toplum Kıdemli Başkan Yardımcısı James Manyika, açılışta yaptığı konuşmada, “Afrika, bugün yapay zekâ alanında en ilham verici çalışmaların merkezlerinden biri” diyerek, yerel inovasyonun desteklenmesi ve sürdürülebilir yatırımların artırılması gerektiğini vurguladı.

Merkez, yapay zekâ okuryazarlığı, topluluk teknolojisi, toplumsal etki ve kültür-sanata yönelik projeler olmak üzere dört ana başlıkta faaliyet gösterecek. Geliştiriciler, öğrenciler ve sanatçılar için açık olan bu platform, yerel değerlere dayalı projelere liderlik edecek.

37 MİLYON DOLARLIK KAPSAMLI YATIRIM PLANI

Google, Afrika genelinde yapay zekâ alanında toplamda 37 milyon dolarlık destek paketini duyurdu. Bu kaynak, altyapı yatırımlarından yerel dillerin desteklenmesine, tarım sistemlerinin geliştirilmesinden dijital becerilerin artırılmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılacak.

Google’ın Mühendislik ve Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yossi Matias, “Afrika’daki yaratıcılığa, yeteneğe ve girişimciliğe inanıyoruz. Yerel kurumlarla birlikte geliştirdiğimiz çözümler, kıtanın gerçekliklerinden besleniyor ve küresel etki yaratacak potansiyele sahip” şeklinde konuştu.

EĞİTİME VE ARAŞTIRMAYA STRATEJİK DESTEK

Google, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla Gana, Nijerya, Kenya ve Güney Afrika’daki akademik kurum ve STK’lara 7 milyon dolar daha tahsis etti. Bu kaynak, yapay zekâ müfredatlarının geliştirilmesine ve siber güvenlik gibi yükselen alanlarda eğitimlerin yaygınlaştırılmasında kullanılacak.

Ayrıca, Gana’daki üniversite öğrencilerine 100 bin Google Kariyer Sertifikası bursu verileceği duyuruldu. Bu programlar, öğrencilerin iş dünyasına daha hazır hale gelmelerini sağlayacak şekilde Yapay Zekâ Temelleri, Bilgi Teknolojileri Desteği, Veri Analitiği ve Siber Güvenlik gibi alanlarda sunulacak.

Bunun yanı sıra, Afrika Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü (AfriDSAI) ile Makine Zekâsı ve Nöral Keşif Enstitüsü’ne toplamda 2 milyon dolarlık hibe sağlandı. Bu destek, yapay zekâ alanında yüksek lisans ve doktora düzeyinde araştırmalara yönlendirilecek.

Related Posts

Çin’den dev proje: Dünya tarihinin en büyük barajı inşa ediliyor

Çin, dünyanın en büyük hidroelektrik barajını inşa etmeye başladı. Yarlung Tsangpo Nehri üzerindeki proje, enerji üretimi ve jeopolitik etkileriyle dikkat çekiyor.

Tesla’nın başı belada! Satışları yasaklanabilir

Tesla yasaklanma tehlikesi işe karşı karşıya kaldı. Tüketiciyi yanılttığı iddiasıyla suçlanan Tesla Kaliforniya’da satışı yasaklanabilir.

Teleskopların gözünden kaçıyor ama Ay’dan kopan parçalar Dünya’nın etrafında

Yapılan yeni bir araştırma Ay’dan kopan parçaların Dünya etrafında kısa süreli de olsa kaldığını buldu. Teleskoplarla tespit etmenin oldukça zor olduğu bu parçalar geçici olarak Dünya’nın mini Ay’ı oluyor.

Mercedes’ten dev hata: 223 bin yüksek riskli araç acil geri çağrıldı

Güvenlik denince akla ilk gelen otomobil markalarından biri olan Mercedes-Benz, bu kez endişe verici bir sorunla gündemde. Aracınız sizi korumak yerine tehlikeye atabilir mi? Almanya’dan gelen son açıklamalara göre, özellikle belirli yıl aralıklarında üretilen araçlarda büyük bir risk ortaya çıktı.

Windows 11’e hayat kurtaran özellik geliyor

Microsoft Windows 11 kullanıcıları için sistem kurtarma projesini hayata geçirmek için harekete geçti.

Apple Arcade hizmetine eklenecek oyunlar açıklandı

Apple’ın oyun platformu Arcade için yeni gelecek 4 oyun açıklandı.