Antarktika’nın derinliklerinde bilinmeyen bir dünya: Deniz domuzu, deniz örümcekleri ve deniz kelebeği…

Antarktika’nın Derinliklerinde Keşfedilen Benzersiz Deniz Canlıları

Antarktika’nın derinliklerinde yapılan keşifler, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Ekiplerin karşılaştığı en ilginç türlerden biri, pembe ve şişkin yapısıyla dikkat çeken “deniz domuzları” oldu. Bu canlılar, aslında deniz hıyarlarının bir türü olarak biliniyor. 4 ila 15 santimetre arasında değişen uzunlukları, tombul vücutları ve kısa bacaklarıyla minyatür bir domuza benziyorlar. Deniz domuzları, bin ila 6 bin metre derinliklerde yaşayarak “deniz karı” adı verilen üst katmanlardan aşağı düşen organik maddelerle besleniyorlar.

Diğer bir ilginç tür ise avuç içi kadar olan dev deniz örümcekleri. Gerçek örümceklerle benzerlik göstermeyen bu canlılar, ince bacakları ve minik gövdeleriyle deniz tabanında yaşamlarını sürdürüyorlar. Bacak açıklıkları 51 santimetreye kadar ulaşabilen bazı türler, organlarının bir kısmını bacaklarının içinde barındırıyor.

Keşifler arasında yer alan diğer bir canlı ise deniz yıldızlarıydı. Bazılarının yemek tabağı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Profesör Jan Strugnell’e göre, bu sıra dışı canlıların bazıları, bilim dünyası için tamamen yeni türler olabilir.

Denizden çıkarılan bu kırılgan canlıları canlı tutmak için kullanılan özel bir su tankı olan “ıslak havuz”da gözlemleyen araştırmacılar, deniz kelebeği de dahil olmak üzere birçok canlıyı yakından inceleme fırsatı buldu. Deniz kelebeği, aslında bir tür deniz salyangozu olup, şeffaf ve zarif yapısıyla dikkat çekiyor. Suyun içinde adeta uçar gibi hareket eden bu canlı, gemideki akvaryumda yumurta bırakarak bu türün yumurtlama ve gelişim sürecini detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağladı.

RSV Nuyina gemisi, sadece canlıları toplamakla kalmadı. Araştırmacılar, Denman Buzulu’nun kenarındaki deniz suyunun sıcaklık, tuzluluk, oksijen oranı ve metal seviyelerini ölçerek bölgenin çevresel değişimini inceledi. 1996 ile 2018 yılları arasında 5 kilometre geri çekilen buzul, Doğu Antarktika’nın en hızlı eriyen buz kütlesi olarak biliniyor.

Oşinograf Laura Herraiz Borreguero’ya göre, elde edilen veriler, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılan iklim modellerinin doğruluğunu test etmek adına büyük öneme sahip: “Sistem değişiyor. Bu değişimi gözlemlemek, uyum ve azaltım stratejilerimizin sağlam temellere dayanması açısından kritik.”

Related Posts

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max modelleri için tasarımı gösteren görseller

Apple’ın eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisine yönelik yeni paylaşımlar geldi. iPhone 17 Pro modelleri için tasarımlarını ortaya çıkartan görseller paylaşıldı.

Amazfit Active 2 Square sahneye çıktı

Yeni nesil akıllı saatler arasında dikkat çeken Amazfit Active 2 Square, fitness ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren özellikleriyle piyasaya sürüldü. 17 Haziran 2025 tarihinde Francesco Messina tarafından duyurulan bu cihaz, modern tasarımı …

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.