Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Astım Hakkında Bilgiler

Astım, polen, sigara dumanı, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin tetikleyebildiği yaygın bir hastalıktır. Dünya genelinde 260 milyondan fazla insan astım ile mücadele etmektedir. Hastalık özellikle gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde yılda 450 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Özdemir, astım hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayarak, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Hastalığa bağlı ölümlerin çoğunun önlenebilir olmasına rağmen düşük gelirli ülkelerde uygun tedaviye erişimin sınırlı olması ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Astımın yalnızca çocukluk çağında değil, her yaşta görülebileceğini belirten Özdemir, hastalığın bulaşıcı olmadığını ve inhaler tedavilerin bağımlılık yapmadığını söyledi. Tedavi ile kontrol altına alınmış astım hastalarının güvenle egzersiz yapabileceğini ifade etti.

“Etkili araçlardan biri, iltihabı baskılayan inhale ilaçlar”

Astım tedavisinde temel hedefin, semptomları azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve ölüm riskini en aza indirmek olduğunu belirten Özdemir, inhale ilaçların etkili bir araç olduğunu vurguladı. Global Astım Girişimi, herkesin etkili tedavilere ulaşabilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Özdemir, Dünya Astım Günü’nün toplumsal farkındalık için önemli bir fırsat olduğunu belirtti; astımla yaşayanların eğitilmesi, semptomların tanınması ve doğru tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

“Nefesi güçlendiren egzersizler önerilir”

Astımı tetikleyebilecek faktörleri sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları ele aldı. Astımın alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi egzersizle de tetiklenebileceğini belirtti.

İliaz, astım hastalarının düzenli ilaç kullanımına, egzersiz yapmaya ve tetikleyicilerden uzak durmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade etti. Mevsim geçişleri ve solunum yolu enfeksiyonlarının astım semptomlarını artırabileceğine dikkat çekerek, grip ve zatürre aşılarının önerildiğini belirtti.

“Alerji testi yapılması önemli”

İliaz, astım tedavisinde kullanılan ilaçların sistemik yan etkilerinin minimal olduğunu ve kontrolsüz astımın tehlikelerine değinerek düzenli ilaç kullanımının önemine vurgu yaptı. Astım hastalarının hayvan tüyüne alerjik olup olmadığını öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak için doktor önerilerine uymaları, egzersiz yapmaları ve stresten uzak durmaları gerektiğini ifade eden İliaz, doğru bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı.

Related Posts

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir