İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na yönelik terör ve yolsuzluk iddiaları kapsamında yürütülen soruşturmaya ilişkin hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna ilişkin değerlendirme yapan Gazeteci Bahadır Özgür, 10 maddede konuya açıklık getirdi.
1- 17 Mart tarihli MASAK raporuna dair “yolsuzluğun kanıtı” iddialarını karşılık veren Özgür, “MASAK sadece aklama ve terörün finansmanını inceler. Yolsuzluk tespiti yapmaz” ifadelerini kullandı.
“ONLARCA AKP VE MHP’Lİ BELEDİYE İLE İŞ YAPMIŞ SAVCILIK SADECE CHP’Yİ GÖRMÜŞ”
Sosyal medya hesabından MASAK raporuna dair tespitlerini sıralayan Özgür, İmamoğlu’na dair ilk tespitin “FETÖ’den tutuklanan ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun eski danışmanı olan Erkan Karaarslan ile Beylikdüzü Belediyesi’nin 1 milyon 754 bin TL’lik danışmanlık anlaşması yaptığına dair istihbari bilgi bulunduğu anlaşılmıştır” ifadeleri olduğuna dikkat çekti.
Özgür, Kararaslan’ın 12 yıl Maliye’de çalıştığını ve 2009-2014 arası çoğu AKP’li 100’den fazla belediye ile iş yaptığını hatırlattı.
2016’da FETÖ’den tutuklanan Karaarslan’ın beraat ettiğini, 3 gün sonra Aydın, Avcılar ve Sarıyer’deki yolsuzluk iddiaları üzerine yeniden gözaltına alındığını belirten Özgür, Karaarslan’ın hala yargılan
“Burada dikkat çeken konu şöyle” diyen Özgür paylaşımına şöyle devam etti:
“‘Belediye imamı’ denilen bu isim onlarca AKP’li ve MHP’li belediye ile iş yaptığı halde savcılar sadece CHP’li belediyelerle ilişkisini ‘şaibeli’ görmüş. Beylikdüzü ile anlaşmanın ne zaman olduğu, içeriği, İmamoğlu ile bağlantısı raporda yok”
SADECE ADLARI GEÇİYOR AMA SORUŞTURMAYA KONU OLUYORLAR
İmamoğlu ile ilgili bir diğer tespitin şirketinin gayrimenkul sattığı 3 kişinin adının FETÖ/PYD soruşturmalarında geçmesi olduğunu belirten Özgür, “Yani ortada dava, ceza vb. bulunmuyor. Sadece adlarının geçtiği belirtiliyor. Nasıl geçiyor, niye geçiyor bilmiyoruz. Detayı savcılık dosyasında göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“RÜŞVET” İDDİALARINA DAİR BİR TESPİT YOK
MASAK raporunda İmamoğlu’ndan sonra ikinci incelenen ismin ise Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan olduğuna dikkat çeken Özgür, raporda Şahan hakkında doğrudan ‘terörün finansmanı’ iddiasına dair tespit olmadığını ancak savcılığın inceleme istediği Spectrum araştırma şirketi ile Şişli Belediyesi’nin ilişkilendirildiğini belirtti. Savcılığın dayanağı ise şirketin sahibi Azad Barış’ın eski ortağı Ebru Özdemir’in Şişli Belediyesi’nde çalışıyor olması.
Sorusturmada yakalama kararı olan Barış’ın adının KCK soruşturmasında geçtiği ancak henüz yargı kararı olmadığını hatırlatan Özgür, paylaşımında “Yandaş medya ise belediyeler ile Barış arasında rüşvet parası tespit edildiğini iddia ediyor. Oysa elimizdeki raporda buna dair de bir bilgi ve tespit yok” ifadelerini kullandı.
“TERÖRÜN FİNANSMANI”NA DAİR BİR BAĞLANTI YOK
Murat Ongun ile ilgili para transferlerinin dökümüne de değine Özgür, ‘terörün finansmanı’na dair bir bağlantı bulunamadığını aktardı. MASAK raporunda ilişkili hiç kimsenin UYAP’ta bir soruşturma veya dava kaydının olmadığını aktaran Özgür, İBB Genel Sekreteri Mahir Polat ile ilgili kısmı da şöyle aktardı:
“Mahir Polat’ın mali dökümünde iki transfere dikkat çekilmiş. Biri 50, diğeri 100 lira. Polat savcılıkta bunun yardım isteyen, tanımadığı iki kişiye EFT olduğunu söyledi. UYAP’ta iki ismin ‘terör örgütü’ üyesi olarak yargılandığı tespit edilmiş. Davanın içeriği verilmemiş.”
Sonuç olarak iktidara yakın medyanın “yolsuzluk ağı ortaya çıktı” diye servis ettiği gibi bir durumun bulunmadığını belirten Özgür, “MASAK’ın görevi de değil. Kayyum için ‘terörün finansmanı’na bakılmış. Bulguların tamamını yukarıda verdim. Savcının delili varsa göreceğiz” ifadelerini kullandı.