Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Akıllı Telefon Kullanımının Dikkati Nereye Yönlendirdiği Araştırıldı

Londra Ekonomi Okulu’ndan Dr. Maxi Heitmayer liderliğinde yürütülen ve Frontiers in Computer Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, akıllı telefon erişiminin kısıtlanması doğrudan kullanım azalmasına neden olurken, kullanıcıların dikkatini başka cihazlara çektiği gözlemlendi.

Alışkanlıkların Rolü Büyük

Çalışmanın yazarı Heitmayer, “Bu araştırma, akıllı telefon kullanımını bir kenara bırakmanın dikkat dağınıklığını ve işten kaytarma eğilimini engellemede yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Esas problem, cihazın kendisinden ziyade yıllar içinde edinilen alışkanlıklar ve rutinlerde yatıyor” dedi.

Araştırmaya Londra’da yaşayan, çalışan veya okuyan 22 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlarken, yaş ortalaması 22 ile 31 arasında değişiyordu. Deney sırasında katılımcılar, iş hayatlarında kullandıkları cihazları ses geçirmez bir odada kullanırken, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Dikkat Dağılması Telefondan Bağımsız

Deneyin bir aşamasında telefonlar masaya direk konuldu, diğer aşamada ise yaklaşık 1.5 metre uzağa yerleştirildi. Telefonun uzakta olması, kullanımın azalmasına sebep olurken, dikkatin diğer cihazlar gibi dizüstü bilgisayarlara kaydığı gözlendi.

Heitmayer, “Telefonlarımız, iletişim kurma, iş yönetme, navigasyon, eğlence gibi pek çok amaca hizmet eden bir araç. Bu kadar çok işlevi bünyesinde barındıran bir cihaza ilgi göstermemiz kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Araştırma, sosyal medya uygulamalarının kolay eğlence erişimi sunması nedeniyle telefonların cazibesinin çok güçlü olduğunu gösterdi. Reviews.org’un 2023 yılındaki çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası akıllı telefon bağımlısı olduğunu itiraf ediyor.

Şirketler Bağımlılığı Teşvik Ediyor

Heitmayer, teknoloji şirketlerinin dikkat çekmek ve kullanıcıyı bağımlı hale getirmek amacıyla tasarımlar yaptığını belirterek, “Telefon kullanımında her birimiz, neredeyse kaybetmeye mahkum olduğumuz bir savaş veriyoruz” dedi. Uzmanlara göre, bu çekim gücüne karşı koyabilmek için bildirimlerin belirli zaman dilimlerine kısıtlanması ve telefonun sessize alınması gibi küçük önlemler alınabilir.

Related Posts

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zekâ modeli geliştirdi

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.

Yapay zekâ avukatların başını yaktı | Kullanımı da hatalar da gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de davalara hazırlık aşamasında yapay zekâ ürünlerinden faydalanıp başı derde giren avukatlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Peki bütün sorunlara rağmen neden hukukçular ChatGPT ve benzerlerinden vazgeçemiyor? Daha da önemlisi bu işin sonu nereye varacak?

Milli kürekçi Halil Kaan Köroğlu Avrupa 2’ncisi

Bulgaristan’ın Filibe şehrinde düzenlenen Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda Milli kürekçi Halil Kaan Köroğlu, gümüş madalyanın sahibi oldu.

Gmail’e size zaman kazandıracak bir özellik geliyor

Birçok kullanıcının favori mail uygulaması olan Gmail’e zamandan tasarruf etmemizi sağlayacak yeni bir özellik geliyor. Mail uygulamasının iOS ve Android sürümlerinde Google Workspace hesabınızı kontrol ettiğinizde, uzun e-posta dizileri için artık otomatik olarak bir özet gösterecek.