Tek bir belirtiyle başlıyor, iki organı da etkiliyor

Türk Böbrek Vakfı’ndan “Kardiyorenal Sendrom” Uyarısı

Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan açıklamada, toplumda sıkça görülen diyabet, yüksek tansiyon, obezite, metabolik sendrom, kolesterol ve damar kireçlenmesi gibi hastalıkların hem kalp hem böbreği olumsuz etkilediği belirtildi.

Her iki organda işlev bozukluğunun ortaya çıkardığı “kardiyorenal sendrom” adlı sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, hastalığa ilişkin risk faktörleri, belirtiler, korunma ve tedavi yöntemleri ele alındı.

Basın toplantısında konuşan TBV Başkanı Timur Erk, Türkiye’nin obezite oranı yüksek bir ülke olduğunu vurgulayarak, kötü alışkanlıkların sağlığa mal olabileceğine dikkat çekti. Akdeniz tipi beslenmenin önemine değinen Erk, vücudun karmaşık bir mekanizmaya sahip olduğunu ancak en ufak bir sorunun diğer organları da olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Erk, hekim görüşü almadan tedaviye yönelmenin risklerini vurgulayarak, dijital medyanın yükselişiyle birlikte sosyal medyada kontrolsüzce pazarlanan ürünlerin tehlike yaratabileceğine işaret etti.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, dünyada kronik böbrek, diyabet ve kalp yetersizliği hastası sayılarını paylaşarak, Türkiye’de her altı kişiden birinde böbrek yetersizliği görülebileceğini belirtti. Türkmen, hastalıkların zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Deniz Kılıç ise böbrek hastalıklarının kardiyovasküler sorunlara büyük risk oluşturduğunu ve bu hastalarda yaşanan zorluklara dikkat çekerek, invaziv işlemlerden kaçınılmasının gerekliliğine değindi.

Related Posts

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.