Uzmanı açıkladı: Salmonella bakterisi nedir, hangi gıdalardan bulaşır?

Salmonella Bakterisi ve En Riskli Gıdalar

Bir süredir gündemde olan salmonella bakterisi, gün içinde tükettiğiniz birçok gıdada bulunabilir ve hayati tehlike yaratabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, işte bu açıdan en riskli gıdalara dikkat çekti.

İzmir’de kumpir yedikten sonra fenalaşıp, hastaneye kaldırılan bir kişinin, salmonella bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesi, bir kez daha gıda güvenliğini gündeme getirdi. Evde yemek hazırlarken, pazar alışverişi yaparken ve dışarıda yemek yerken bu bakteriye karşı ne gibi önlemler alınabilir?

Sözcü’ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar’ın bu sorularıma verdiği yanıtlar:

Salmonella nedir?

Salmonella, insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Genellikle gıda kaynaklı ishal ve tifo hastalığına neden olurlar. Tifoya yol açan türler yalnızca insanlarda bulunur ve enfekte kişilerin veya taşıyıcıların dışkılarıyla yayılır. Gıda kaynaklı ishale neden olan türler ise doğada yaygın olarak bulunur ve insan veya hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalar yoluyla salgınlara neden olabilir.

Nasıl bulaşır?

Salmonella bakterileri çoğunlukla kontamine (bakteri bulaşmış) yiyecek veya su tüketimi yoluyla vücudumuza girer. Birçok farklı hayvan tarafından taşınabildiğinden, çiğ veya az pişmiş veya pişirildikten sonra kontamine olmuş çok çeşitli gıda ürünleri insanda enfeksiyona yol açabilir.

En riskli gıdalar

Salmonella insanlara genellikle hayvansal kaynaklı kontamine gıdaların (çoğunlukla yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları ve süt) tüketilmesiyle bulaşır. İyi yıkanmamış, pişirilmemiş yumurta, tavuk eti ve pastörize edilmemiş sütlerden elde edilen ürünler en riskli gıdalardır.

Bunun yanında gübreyle kontamine olmuş yeşil sebzeler başta olmak üzere iyi yıkanmamış diğer meyve ve sebzelerden de bulaş olabilir. Kan dolaşımına yayılarak ölümcül olabilir.

Prof. Dr. Ali Acar bu bakteriden korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

Yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın. Yemek hazırlama ve yemek yeme yüzeylerini (tezgah, masa), kapkacaklarını kullanmadan önce ve sonra yıkayın. Çiğ etler için sebzelerden ayrı bir kesme tahtası kullanın. Çiğ etlere ve paketlerine dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu sıcak suyla yıkayın. Çiğ et, kümes hayvanı, deniz ürünleri veya yumurta ile yemek hazırlarken başka hiçbir gıdaya dokunmayın.” (SÖZCÜ)


Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Siirt Belediyesi’ne kayyım atandı

TIKLAYIN – Kartalkaya otel yangını: Erdoğan, AKP MKYK toplantısında hangi mesajları verdi, Ersoy kabine dışında kalabilir mi?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yapay zekâ ile yapılmış şirin bir Deniz Gezmiş bize iyi gelebilir mi?

TIKLAYIN – EFT ve havale işlemlerinde yeni sisteme geçiliyor

Related Posts

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.