Uzmanı uyardı! Çocukları telefon başından ayrılmayan aileler ne yapmalı?

Çocuklara Teknoloji Kullanımında Bilinçli Yaklaşım Şart!

OMÜ‘den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, günümüzde internet ve dijital araçların çocukların hayatında hem fırsat hem de riskler barındırdığına dikkati çekti.

Erken yaşta internet kullanımının çocukların bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimlerinde olumsuz etkileri hakkında ebeveynlerin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Dinçer, şöyle devam etti:

“Son yıllarda çocukların ekran başında geçirdiği sürelerde ciddi artış gözleniyor. İnternet, bilgiye erişim, dijital oyunlar ve sosyal medya gibi alanlarda yoğun şekilde kullanılmakta. Ancak bu hızlı değişim süreci çocukların gelişim dönemlerini olumsuz etkileyebilecek riskler barındırıyor. 18 aydan küçük çocuklar, görüntülü sohbet dışında ekran kullanımından kaçınılmalı. 2-5 yaş grubu çocuklar günde 1 saatten az ekran kullanmalı. Özellikle erken çocukluk döneminde ekran maruziyeti, bilişsel ve dil gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden ebeveynlerin içerik seçimi ve kullanım süreleri konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor.”

“CİDDİ TEHLİKELER BARINDIRABİLİYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 6-15 yaş grubundaki çocukların yaklaşık yüzde 50’sinin aktif olarak internet kullandığına işaret eden Dinçer, “Sosyal medya ve çevrim içi platformlar çocuk istismarı, siber zorbalık ve psikolojik sorunlar gibi ciddi tehlikeler barındırabiliyor. Bu nedenle ailelerin çocukların sanal dünyada güvenliğini sağlamak adına bilinçli yaklaşım benimsemesi çok önemli.” ifadesini kullandı.

“AİLELER VE EĞİTİMCİLER GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIDIR”

Dinçer, internetin çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayabileceğini ancak uzun süreli ve kontrolsüz kullanımın obezite, uyku sorunları, depresyon ve anksiyete gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Aileler ve eğitimciler, çocukların interneti faydalı bir araç olarak kullanmalarına destek olmalı, potansiyel risklerin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almalıdır. Çocuklarla birlikte kaliteli içeriklerin seçilmesi ve bu içeriklerin ebeveyn eşliğinde izlenmesi, yasaklamalar yerine bilinçli kullanım konusunda çocuklara rehberlik edilmesi, internet kullanımına yönelik disiplinli yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor. Çocukların sanal dünyayı sağlıklı şekilde kullanabilmeleri için ebeveynlerin ve eğitmenlerin iş birliği yapmaları farkındalık kazandırılmasında kritik önem taşıyor.”

Related Posts

Başkent’in göbeğindeki dev arsayı devlet taksitle satışa koydu: 1.9 milyar TL

Toplam 12 ilde yer alan 111 muhtelif arsa, Emlak Müzayede aracılığıyla satışa çıkarılırken, listenin zirvesinde yer alan Ankara Çankaya Lodumu’ndaki 1 milyar 959 milyon TL’lik dev arsa dikkatleri üzerine çekti.

Tüm yurdu etkisi altına alacak: Rekor sıcaklıklar yolda!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni haftada ülke genelinde etkisini gösterecek aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Diyarbakır’da 45, Gaziantep’te 43 derece sıcaklık beklenirken, batı illerinde de Çarşamba gününden itibaren sıcaklıklar artacak.

Dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği

Gaziantep’te doğal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli 200 aile için tüp bebek projesi hayata geçirildi.

Hamaney’den ABD’ye tehdit: Gerekirse yine vururuz

İRAN’ın dini lideri Ali Hamaney, önceki gün ABD’ye yönelik yeni bir tehditte bulunarak, gerekli olması halinde Ortadoğu’daki Amerikan askeri üslerini yeniden vurabileceklerini duyurdu.

Sapanca Gölü’nde su seviyesi düştü

Sıcak havalar barajlardaki doluluk oranlarını da etkiledi. Sapanca Gölü’nün su seviyesi alarma veriyor.

Trump Superman oldu: Yapay zekayla Papa kostümünden sonra bu kez de süper kahraman propagandası

ABD Başkanı Donald Trump’ın yapay zeka ile oluşturulmuş Süperman temalı afişi, Beyaz Saray’ın resmi sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Yapay zeka ile oluşturulmuş “Superman Trump”, ABD Başkanı’nın popüler kültür ikonlarını kendisiyle özdeşleştirdiği paylaşımların son örneği oldu.