Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat! Uzmanlar yeme bağımlılığına karşı uyarıyor

Yeme Bağımlılığını Önlemek İçin 8 Tavsiye

Günümüzde birçok insanın farkına varmadığı yeme bağımlılığı, Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Diyetisyen Şevval Işıklı tarafından “‘bireylerin kendilerini kontrol edemedikleri bir şekilde, sürekli aşırı yemek yeme dürtüsüne kapılmalarına neden olan psikolojik bir durum” olarak tanımlanmaktadır. Diyetisyen Işıklı, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

“Sadece Açlık Değil, Psikolojik Durumlar da Etkili”

Yeme bağımlılığının sadece fizyolojik olarak değil, duygusal ve psikolojik durumlarla da ilişkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Şevval Işıklı, bunun ciddi fiziksel ve ruhsal etkilere neden olabileceğini belirtti.

“Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalıkları Riski”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığının obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve aynı zamanda psikolojik olarak da kişileri olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

“Genetik ve Psikolojik Faktörler Etkili”

Yeme bağımlılığının genellikle genetik, çevresel, psikolojik ve biyolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını belirten Diyetisyen Işıklı, bu durumu tetikleyen unsurları açıkladı.

“Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığının belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Kontrolsüz yemek yeme isteği,
  • Duygusal yeme alışkanlığı,
  • Fazla yemek yedikten sonra suçluluk ve pişmanlık duyguları,
  • Yemek yeme sırasında zamanın farkına varmamak,
  • Yemeğin hayattaki önemli bir unsur haline gelmesi,
  • Yemek yeme davranışını gizleme gereksinimi.

“Yeme Bağımlılığını Artıran Faktörler”

Dyt. Işıklı, stres, depresyon, duygusal travmalar gibi durumların yeme bağımlılığını tetikleyebileceğini ve kişilerde artışa neden olabileceğini belirtti.

“Ruhsal Depresyonun Etkisi”

Depresyonun yeme bağımlılığını artırabileceğine dikkat çeken Dyt. Işıklı, depresyonun yorgunluk ve motivasyon eksikliği gibi durumlar yaratarak yeme isteğini artırabileceğini açıkladı.

“Çikolata, Cips ve Fast Food Bağımlılığı Tetikler”

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığını destekleyebilecek besinlerin başında çikolata, cips, fast food gibi yüksek şeker ve yağ içeren gıdaların olduğunu belirtti.

Yeme Bağımlılığından Korunmak İçin 8 Öneri

Dyt. Işıklı, yeme bağımlılığından korunmak için şu önerilerde bulundu:

  • Duygusal yeme alışkanlıklarını fark etmek,
  • Dengeli ve düzenli beslenmek,
  • Farkındalıkla yeme metodu uygulamak,
  • İşlenmiş gıdalardan kaçınmak,
  • Porsiyon kontrolüne önem vermek,
  • Su tüketimini artırmak,
  • Bilinçli atıştırmalıkları tercih etmek,
  • Bireysel ve grup terapilere katılmak.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir