Kanser riskini azaltmada etkili rol oynuyor! 9-26 yaş aralığında yapılması gerekiyor

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri olup, erken teşhisin önemi büyük. Gelişmiş ülkelerde tarama testleri ve aşılar sayesinde kontrol altına alınabilen bu kanser türü, belirtileri ilerleyen evrelerde ortaya çıkabilmekte.

Kanserin Belirtileri ve Tehlikeleri

  • Menopoz sonrası veya cinsel ilişki sırasında görülen kanama
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Pelvik bölgede sürekli veya geçici ağrı
  • Kokulu, kanlı veya renkli vajinal akıntı

Erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle rutin jinekolojik muayeneler ve tarama testlerine önem verilmesi gerekiyor. 21 yaşından sonra veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlanılan Pap Smear testi, 30 yaşından sonra düzenli aralıklarla yapılmalı. Ayrıca, yüksek riskli HPV DNA testi de önerilmekte.

HPV Aşısı ve Önemi

HPV aşıları, serviks kanseri riskini azaltmada büyük rol oynamakta. 9-26 yaş aralığındaki tüm bireylere önerilen bu aşı, ülkemizde maalesef rutin aşı programında yer almamakta. Önleme ve korunma bilinciyle hareket ederek kanser öncesi lezyonların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanabilir. Sağlık hizmetleri kapsamında gerekli taramaları yaptırarak, hastalıkların önüne geçmek mümkün.

Related Posts

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir